fb.jpg                  HOP Breeders Club                 Primjedbe-Pohvale-Sugestije                     

Ponašanje mačke i govor tijela

Ponašanje mačke i govor tijela

 U mačaka je jezik tijela važno sredstvo komunikacije. Mačka koja je u stanju pripravnosti, ali i opuštena, hoda visoko uzdignuta repa čiji je vrh lagano nakrivljen prema unaprijed, i uspravnih ušiju. Kad se približi njezin vlasnik, možda će spustiti glavu i podignuti stražnji dio tijela, držeći rep uspravnim, lagano ga ljuljajući prije nego što počne presti i trljati se o noge vlasnika. Mačka ponašanjem pokazuje zadovoljstvo i radost pri susretu sa svojim vlasnikom. Ako vrti repom sve jače i jače, iskazuje ljutnju, a to je obično popraćeno režanjem. Uplaši li se druga životinja koju doživljava  kao prijetnju, napinje cijelo tijelo, spremna za bijeg ako bude potrebno. Zjenice joj se šire i mačka će se možda pognuti, spustiti rep i polegnuti uši  uz glavu, a to su geste koje upućuju na podložnost. Ako nepoznati stranac dođe previše blizu, mačka može podignuti stražnji dio, nakostriješiti se  i stati postrance, a uz te znakove upozorenja i režati, siktati i pokazivati zube. Rep obično drži uspravnim i dok je još uznemirena, pokušava staviti do znanja da s njom nema šale. To obrambeno ponašanje spoj je znakova podložnosti (proširene zjenice i polegnute uši) i agresija (nakostriješenost, podignuta leđa, iskeženi zubi i režanje). Ako ovaj pristup ne zaustavi životinju koja se približava, mačka će možda napasti, posebno ako osjeti da može pobjeći.

U susretu s drugim mačkama , ponašanje ovisi o okolnostima i temperamentu svake pojedine životinje. Ako su obje životinje mužjaci, svaki od njih može zauzeti odlučan i napadački položaj za borbu da bi ustanovili koji je od njih dominantan. Obje mačke napet će tijelo i ispružiti naprijed glavu , s uspravnim ušima i repom koji se drži u horizontali ili malo niže od ravnine leđa. Polagano mašu repom približavaju se oprezno, ali odlučno jedna drugoj, suženih zjenica, pokušavajući svoga protivnika natjerati da spusti pogled. Ti su pokreti popraćeni ljutim režanjem, čas jačim, čas slabijim. Tijekom toga „neodlučnog stanja“ mahanje repom i režanje povećavaju se dok se jedna od mačaka, ako se ni jedna ne povuče, na kraju baca na pod. Slabija mačka će na kraju pokazati podložno ponašanje, pognuti se i poleći uši ili pobjeći na sigurno mjesto.

Lizanje i uređivanje još su jedan znak raspoloženja mačke. Kad je uzbuđena ili uznemirena, mačka će se lizati energičnim brzim pokretima, gotovo opsesivno, kao da na sav glas stavlja do znanja što se događa s njom. Ta vrsta zamjenske aktivnosti pomaže mački da izađe na kraj s onim što je prouzročilo njezin nemir, sredstvo kojim će se primiriti. Takvo je lizanje u velikoj suprotnosti sa sporim, detaljnim uređivanjem u kojem uživa opuštena  i zadovoljna mačka koja je na miru sa sobom i svojom okolinom.

Mačke sasvim iznenada mogu promijeniti ponašanje iz podložnog  u obrambeno, a to se katkad dogodi kada životinju gladimo i milujemo. Mačka će često ležati na boku i jednoj strani leđa dok je se gladi. Taj je položaj sličan onome podložnom  kojim mačka pokušava udovoljiti drugoj potencijalno agresivnoj mački, međutim podignuta šapa spremna je i na udarac ako je potrebno. Ako se glađenje produži mačka obično nakon nekog vremena iznenada postaje ljuta, zamahne šapama i iskezi zube prije nego što će poskočiti i odjuriti. Čini se da se životinja iznenada osjeti ugroženom te joj glađenje više  ne odgovara, kao da ta pažnja dolazi od druge mačke. Obično, prije nego što dođe do napada, mačka pokazuje upozoravajuće znakove poput naglih trzanja repom, a katkad i reži . Zato treba obazrivo milovati mačku u tom položaju  i ne jako dugo, jer je njezino ponašanje uobičajeno i može biti bolno iskustvo.