fb.jpg                  HOP Breeders Club                 Primjedbe-Pohvale-Sugestije                     

Skotnost

Skotnost

Skotnost prosječno traje otprilike 63 dana, iako može biti nešto kraća ili duža, ovisno o pasmini. Maternica u ženke sastoji se od kratkog „trupa“ i dva razmjerno duga „roga“ od kojih je svaki jajovodima spojen s jajnicima. Zbog tog maternica ima oblik slova Y. Nakon parenja i oplodnje, jajašca se spuštaju jajovodima i smještaju u „rogovima“ (krakovima slova Y) maternice gdje se dalje razvijaju.

Prva faza skotnosti, tzv. Razdoblje jajašaca, traje dvanaest dana. Obično se po dužini svakog „roga“ rasporedi više jajašaca u pravilnim razmacima.

U ovoj fazi se pričvršćuju uz stjenku, ali se „hrane“ tekućinom iz maternice.

Druga faza skotnosti zove se „razdoblje embrija“. Tijekom te faze svaki se embrij obavija posteljicom i tada započinje razdoblje intenzivnog razvoja i formiranja većine tkiva i organa. Traje od otprilike dvadesetog do trideset i trećeg dana.

Završna faza zove se „razdoblje fetusa“ tad se u potpunosti razvijaju štenci.

U prva tri od četiri tjedna može se zamijetiti samo nekoliko vanjskih znakova skotnosti i tada se ženki dalje daje uobičajena hrana. Otprilike nakon tri pol tjedna veterinar će moći utvrditi skotnost pažljivim pipanjem trbuha ženke i savjetovati vas o daljnjoj prehrani. Embriji su u toj fazi prilično mali, sliče na male okrugle grumene, pa bi im nestručan pregled mogao naškoditi. Otprilike četvrtog do petog tjedna fetusi u razvoju nalaze se u zaštitnoj tekućini i ne mogu se osjetiti vanjskim opipavanjem. Otprilike od petog tjedna nadalje, trbuh ženke počinje se vidno povećavati budući da se tad štenci intenzivno razvijaju. Otprilike u petom tjednu povećavaju se mliječne žlijezde i izboče se bradavice. Nekoliko dana prije štenjenja njihova koža poprima svijetloružičastu boju, a može se dogoditi da iz njih počne curiti i mlijeko. Ženka koja će se ošteniti svoju prvu mladunčad obično na izlučuju pravo mlijeko prije štenjenja, već nakon njega. Jedino ženke koje su se već prije oštenile, znaju prije štenjenja izlučivati mlijeko. Jednako su tako uočljive promjene boje i veličine mliječnih žlijezda u ženki koje se prvi put štene.

Nakon prvog mjeseca skotnosti, ženki će trebati više hrane. To joj se daje i do polovice više hrane nego što je uobičajeno, a to bi trebala biti hrana bogata bjelančevinama Calibra starter puppy superpremium koja je bogata i do 30% sirovih bjelančevina, možete ju pronaći u svim HOP poslovnicama.  Bolje joj je davati više manjih obroka dnevno budući da joj se želudac ne može širiti zbog povećana maternice. Očito je da se  dobivanje na težini za vrijeme skotnosti  razlikuje s obzirom na veličinu i vrstu pasmine te na broj štenaca koje ženka može okotiti. Broj štenaca varira od jednog do četrnaest, a dobivanje na težini od 1 do 7 kilograma. Ako imate kakve nedoumice o njezi ženke za vrijeme skotnosti, najbolje bi bilo tražiti savjet veterinara. Otprilike mjesec dana prije štenjenja, ženku treba očistiti  od unutarnjih nametnika, a postupak se obično ponavlja i dok hrani mlade, kako bi se spriječila zaraza štenaca. Preparate i način uporabe preporučit će vam veterinar, a reći će vam i je li potrebno dodatno cijepljenje. Neke ženke potkraj skotnosti pate od opstipacije, što se ublažava laksativima koje preporuča veterinar. Zdrava skotna ženka mora i dalje svaki dan odlaziti u šetnju da joj mišići zadrže tonus i da ne postane pretila. Ne smije se poticati na naporne aktivnosti, osobito na skakanje. Pred sam kraj skotnosti, ženka će se vjerojatno osjećati suviše teškom i nezainteresiranom za trčanje.