fb.jpg                  HOP Breeders Club                 Primjedbe-Pohvale-Sugestije                     

Industrijska ili domaća hrana?

Industrijska ili domaća hrana?

 Industrijski proizvedena pseća hrana obično je pripremljena tako da sadrži sve potrebne hranjive tvari u ispravnim omjerima bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Takva je hrana ukusna psima, a može se nabaviti i specijalna vrsta namijenjena štencima. Industrijska se hrana može dugo čuvati na policama i ne treba nikakvu posebnu pripremu.

Na ambalaži industrijske hrane navedene su ispravne količine hrane za svaku pasminu ili vrstu psa. Industrijska se hrana može nabaviti u tri oblika.

1.      Konzervirana, koja sadrži visok udio vode, oko 75%

2.      Poluvlažna, u hermetički zatvorenim plastičnim vrećama, koja sadrži oko 25% vode i malo je veće gustoće.

3.      Suha u granulama, obično u čvrstim vrećama, koja sadrži oko 10% vode.

Neke vrste industrijske hrane sadrže samo meso pa im se treba dodavati jednaka težina komplementarne „miješane“ hrane, najčešće keksa i žitarica. Stoga je uvijek potrebno pažljivo pročitati upute na ambalaži. Može se nabaviti i specijalna hrana, npr. „lagane“ mješavine za pretile pse koji bi morali smršaviti, zatim mješavine koje sadrže viši udio vlakana ili masti i one koje su namijenjene ženkama koje su se oštenile pa im treba posebna hrana kao što je Calibra starter koju možete pronaći u svim HOP poslovnicama.

Neki vlasnici radije sami pripremaju hranu za svoje pse te im tako daju raznovrsniju i zanimljivu hranu. Psi će iz hrane koja sadrži bjelančevine životinjskog podrijetla dobiti i dovoljnu količinu masti. Meso može biti govedina, zečevina i piletina, a mogu biti i iznutrice, osobito jetra, srce i tripice. Obično je najbolje skuhati meso, jaja i sl. kako bi se uništili potencijalno opasni mikroorganizmi i njihovi otrovi, a i hrana će biti ukusnija. Jaja i sirevi izvrstan su izvor bjelančevina, a masti i mlijeko daju se psu u malim količinama. Velike količine mlijeka poremetit će pseću probavu i uzrokovati proljev. To se događa zato jer odrasle životinje nemaju enzima laktaze  koji razgrađuju laktozu (mliječni šećer) koji se nalazi u mlijeku. Mliječni su proizvodi izvrstan izvor kalcija potrebnog za izgradnju jakih kostiju i zuba.

Hrana koja sadrži ugljikohidrate koji daju energiju, primjerice žitarice i kruh, može također biti dio prehrane jer je koristan izvor vitamina i minerala. I povrće sadrži vitamine, minerale i vlakna, ali nije toliko važno za prehranu. Psi u tijelu sami proizvode vitamin C pa im, za razliku od ljudi. Ne treba voće i povrće. Zapravo, velike količine povrća najčešće uzrokuju  probavne probleme  poput vjetrova i proljeva, ali nema nikakve štete ako  im ga dajete u malim količinama. Mnogi psi vole sirovu ili kuhanu mrkvu koja je korisna zato što sadrži karoten koji je izvor vitamina A. Ako hranite psa hranom koju sami pripremite, ipak bi bilo dobro da mu dajete dnevnu količinu industrijski proizvedenih psećih keksa. Oni su relativno jeftini, a budući da sadrže vitamine i minerale, zadovoljavaju sve potrebe za hranjivim tvarima.

Kako su psi gotovo svežderi, mogu biti zdravi i uz vegetarijansku prehranu koja sadrži bjelančevine iz soje. Danas se može nabaviti industrijska vegetarijanska hrana za pse, ali bi svatko tko namjerava tako hraniti svog psa, trebao najprije zatražiti savjet veterinara. Štene othranjeno na vegetarijanskoj hrani vjerojatno će je spremno prihvatiti, no pas koji je navikao na meso, vjerojatno neće. U svakom slučaju, treba dobro paziti  da se zadovolje sve prehrambene potrebe psa pa će mu vjerojatno trebati davati i nadopunu prehrane.