fb.jpg                  HOP Breeders Club                 Primjedbe-Pohvale-Sugestije                     

Agresivnost kod pasa

Agresivnost kod pasa

Psi mogu iskazivati nekoliko različitih oblika agresije, od kojih su neki razumljiviji od drugih. Očito da je s gledišta vlasnika najgora agresija prema ljudima, no jednako je teško ako se vaš pas stalno tuče s drugim psima. Sva u svemu, ženke su manje sklone agresivnosti od mužjaka i spremnije prihvaćaju podređeni položaj u domaćinstvu, ali ima velikih odstupanja  među pojedinim životinjama. Neki psi dolaze na svijet s već usađenom blagom naravi, drugi nasljeđuju dominantnost ili odlučnost, što može uzrokovati agresivno ponašanje. Agresija može biti posljedica lošeg iskustva s nemilosrdnim i nemarnim ljudima, tako da većinom ovisi o uvjetima u kojima je pas odrastao. Vlasnik bi uvijek trebao obeshrabriti svako agresivno ponašanje psa (bilo da ga pas iskazuje u obliku režanja, lajanja ili grizenja) strogim obraćanjem pa čak i pljuskom. Psu mora biti jasno da njegov vlasnik ne odobrava takvo ponašanje.

Mnogi psi agresivno reagiraju na poštare i ostale dostavljače, a to se može protumačiti pogrešnim iskazivanjem čuvanja teritorija. Pas samo čuva svoj teritorij i smatra da to čini ispravno jer osoba prema kojoj je iskazao agresiju na kraju ipak odlazi. No ako se posjetitelj ne plaši, već ostaje u dvorištu, pas se često zbunjeno povlači. Neki psi uistinu laju samo zato što su uplašeni i osjećaju se ugroženo. Ako se osoba prema kojoj je pas usmjerio agresiju uplaši, samo sve pogoršava. Nepoželjno je i neprihvatljivo da vaš pas straši i uznemiruje ljude koji vas posjećuju. Ako unatoč vašim naporima i dalje jurne lajući na poštara ili kojeg drugog posjetitelja, morali biste nešto poduzeti kako ne bi mogao doći do ulaznih vrata (paradoksalno je što je takvo ponašanje psa katkad poželjno jer je mala vjerojatnost da će netko provaliti u kuću iz koje se čuje lavež pas).

Ako pas, osim režanja i lajanja, ugrize nekoga, to je ozbiljni problem i vlasnika dovodi u veoma neugodnu situaciju. Osim u slučaju opravdanih olakotnih okolnosti, možda će pas morati dati uspavati. To će te obično učiniti ako nemate povjerenja u svog pas, ako je više puta ugrizao posjetitelje i ozlijedio djecu. To je, dakako, teška i bolna odluka za vlasnika koji voli svog psa, ali je i jedino ispravno rješenje.

Pas može ugristi ako ga nešto boli ili ako je uplašen, primjerice pri posjetu veterinaru. Najbolje je izbjeći takvu mogućnost stavljanjem brnjice. Brnjicu možete kupiti u svim HOP poslovnicama od raznih veličina i materijala. Situacija će biti manje stresna kada psu namjestite brnjicu jer ćete ga moći smiriti bez ikakva straha.